Coneix l’embragatge i detecta possibles avaries

En aquest article explicarem quines són les possibles avaries que pugui tenir l’embragatge del nostre vehicle per poder detectar-les a temps. L’embragatge és la peça que s’ocupa de transmetre la potència des del motor a les rodes a través de la caixa de velocitats. A causa del seu ús continu es pot desgastar més o menys ràpid.

Funcionament de l’embragatge i possibles símptomes de falles

En trepitjar el pedal d’embragatge del teu vehicle o desembragar, estàs fent que el disc d’embragatge se separi del volant motor, que és la peça que sincronitza amb el gir del motor, en deixar anar el pedal i estar rodant amb una velocitat, uns ferodes fan contacte amb el volant de l’embragatge el que fa que la potència que ve del motor arribi a les rodes.

Entre els símptomes més comuns de falles hem de tenir en compte els següents:

  • L’embragatge patina, si el disc es gasta no transfereix correctament la potència.
  • Olor de cremat de l’embragatge, si els ferodes estan gastats fem que l’embragatge se sobreforci, veurem fum sortir del motor i notarem l’olor de cremat a la cabina.
  • Problemes amb el pedal, es pot deure a una falla al moll de tornada, el plat de pressió o el bombí de l’embragatge.

Un canvi de l’embragatge es troba a un preu aproximat de 150 a 200 euros més la mà d’obra que dependrà del tipus de vehicle i pot costar entre 600 i 1000 euros. Així que només queda estar pendents al menor símptoma de desgast.